Stanimir Draganov

„A nyitottság jellemez minket. Mindannyiunk számára természetes, hogy egymás véleményét meghallgatva, nyitottan és közvetlenül tudunk egymással kommunikálni. A nyitott ajtók elvét vallva a menedzsment nem zárkózik el az új ötletektől. Sőt mindenkit arra ösztönöz, hogy saját magából a legtöbbet kihozva egy csapatként alkossunk valami újat, amire büszkék lehetünk.”

Stanimir Dragonov

ügyvezető igazgató, Bulgária
stanimir.draganov##kukac##rabalux.com

1991-ben végeztem a Szófiai Egyetemen, ahol Társadalom és Gazdaságtudományi tervező mesterdiplomát szereztem. Néhány hónapig szabadúszóként dolgoztam, könyveket adtam el a szófiai egyetemi kampuszon. Őszintén szólva élveztem ezt a munkát, hiszen a siker érdekében rá voltam utalva a vásárlókra, és arra, hogy megismerjem őket és az igényeiket. Mindemellett ekkor értettem meg, a terméken kívül mekkora szerepe van annak, hogyan történik az értékesítés és az, hogy az értékesítő személye milyen benyomást tesz a vásárlókra. Értékelték a személyes hozzáállásomat a munkához, és azt, ahogyan kezeltem őket. Mielőtt 1994-ben a bolgár piacvezető IT disztribútorhoz csatlakoztam volna, két évig könyvelőként dolgoztam kisebb cégeknél. A GTI bolgár kiskereskedelmi hálózatának kialakításáért feleltem. 1995-ben nyitottuk meg az első üzletet, amelyet 1998-ig hét másik követett.

Az üzletek vezetése, a termékkínálat kialakítása, a beszerzés és az árak meghatározása is az én feladatom volt.Az első igazi nagy szakmai kihívás akkor talált rám, amikor a Sony-hoz csatlakoztam 1998-ban. Üzleti koordinátorként kezdtem, ahol az értékesítésen kívül marketing feladatokat is elláttam. Az első nagy megmérettetés annak az értékesítési csatornának a kiépítése volt, amelyen keresztül a Sony FMCG termékeit kínáltuk. Vezetőm és csapatom segítségével alapos piackutatást végeztünk, és meghatároztuk a disztribúciós stratégiát. Az akkor elért siker megalapozta a lelkesedésemet és a jövőmet a Sony-nál. Egészen 2007-ig feleltem az értékesítésért és üzletfejlesztésért.

Azt gondolom, sikerem kulcsa elsősorban azt volt, hogy alaposan feltérképeztem a piacot, és meg akartam érteni annak működését. Egészen 2012-ig voltam a Sony bolgár csapatának tagja, ekkor már regionális sales és marketing feladatokat ellátva. Tizenhárom országért feleltem, lefedve Közép- és Kelet Európát. Ezt követően a Sony Bulgária elsőszámú Key Account Manager pozícióját nyertem el. 2012-ben úgy döntöttem, egy rövid időre elszakadok az üzleti világtól, és beiktatok egy rövidebb pihenőt. Hamar rájöttem azonban, hogy ezt az értékes időt elsősorban arra kell fordítanom, hogy a megszerzett tapasztalatomat és tudásomat rendszerezzem, ezért elhatároztam, hogy továbbképzem magam. Így 2012 és 2013 között részt vettem egy üzleti képzésen a BEIED szervezésében. 2013-ban elnyertem a STRONG Senior Sales Menedzseri pozícióját, ahol öt országért feleltem: Bulgária, Románia, Szerbia, Görögország és Macedónia. 2015-ben pályafutásomat a Panasonic-nál folytattam tovább, most már Üzletfejlesztési vezetőként. Miután a határozott idejű megbízatásom lejárt a cégnél, örömmel vágtam bele a Rábalux cégcsoport által kínált ügyvezetői igazgatói feladatokba. Amellett, hogy aktívan részt veszek a kulcspartnerekkel való munkában, az én felelősségem meghatározni a leányvállalat értékesítési stratégiáját is. Ami leginkább vonzó volt a Rábaluxban, azok az általa képviselt értékek: ügyfélfókuszú kapcsolatépítés, jó ár-érték arányú termékportfolió, professzionális menedzsment. Összevetve sok multinacionális vállalattal a Rábalux, azt gondolom, büszke lehet a jól átgondolt, de túlszabályozástól mentes folyamataira.